La revista bonart, fundada el 1999 per la família Planas Camps i un referent a nivell de Catalunya i de la península sobre la difusió de les arts plàstiques i visuals i el patrimoni, acaba de treure a la llum el seu darrer número on inclou un reportatge sobre les fotografies que el reputat fotoperiodista Tino Soriano ha dedicat al barri. L’escrit del reportatge l’ha elaborat un dels companys del grup de comunicació de Girona Est, Omar El Azzouzi, que en aquests moments està estudiant comunicació cultural a la UdG.

La proposta que Tino Soriano va elaborar durant més d’un any de seguiment de la realitat del barri es titulada Girona Est x 365, l’ànima d’un barri i ha estat possible gràcies a l’esponsorització de la Fundació Lluís Coromina. Properament, aquest reportatge s’inaugurarà en format d’exposició en el Centre Cívic Onyar i, llavors, anirà itinerant pels diferents centres cívics de Girona.

 

A continuació podeu llegir el text complet que es pot trobar a la revista bonart.

Quan parlem de fotografia, parlem de donar color, posar cara i visibilitzar una realitat. Això mateix ens presenta el fotògraf Tino Soriano a l’exposició Girona Est x 365, l’ànima d’un barri, en col·laboració amb la Fundació Girona Est.

Tino Soriano és reconegut nacionalment i internacionalment per ser un gran fotoperiodista, i donar imatge i una visió diferent de la realitat de diferents racons arreu del món. En aquest cas, Tino Soriano entra a descobrir i exposa part dels cinc barris que formen part del sector est de la ciutat de Girona, una ciutat burgesa, políticament correcta i que destaca el barri vell i rodalia com a centre de l’interès turístic, artístic i social. Els cinc barris són: Vila-roja, Font de la Pólvora, Mas Ramada, Grup Sant Daniel i la Creueta. Tots cinc barris comparteixen allò que Tino Soriano anomena “l’essència de barri, ja que als barris de Girona Est la vida diària és més interessant que al centre de la ciutat”.

Al cap i a la fi, els barris estan formats per persones, i sense aquestes no tindríem l’ànima Girona Est x 365, l’ànima d’un barri de la qual ens parla el títol de l’exposició, i justament aquest és l’objectiu final, donar visibilitat i posar cara a les persones que formen part dels barris de Girona Est.

L’entorn d’un barri 
El context de Girona Est és diferent del centre de la ciutat. Els barris de Girona Est són constantment estigmatitzats i influïts pels prejudicis que generen la desconeixença i la desinformació per part dels mitjans de comunicació amb relació al dia a dia i a la convivència als barris. Aquesta desinformació no tan sols és per la negativitat que desprenen els articles informatius sobre el barri, sinó també per la falta d’equipaments culturals i recursos d’oci als barris, sense comptar la difícil comunicació amb el centre de Girona.

Imatge real de Girona
Est La creació i implementació de l’exposició ve arran d’una idea molt clara; donar una imatge real del barri, posar cara als habitants i per tant visibilitzar. Ja que la cara és allò que ens identifica en l’àmbit visual, allò que ens sona haver vist quan creiem que reconeixem algú. Exposar-se davant d’una càmera i un fotògraf no és fàcil, sempre podem sentir que tenim quelcom a tapar o a amagar, i una fotografia al natural és quasi un sentiment de desprotecció. Per tant, obrir les portes de casa per a un fotògraf és mostrar valentia, i l’exposició també és reflex d’aquesta valentia i aquesta força dels habitants del barri per voler tirar endavant. Girona
Est són els barris, les places, les diferents ètnies i personalitats, les ganes de viure i donar vida, la música, els joves… Però, sobretot, Girona Est són les persones. Cada persona amb un present, un passat i un futur. I, entre totes les persones, contribueixen a l’ànima del barri.

Omar El Azzouzi