Història

Espais socioeducatius al barri de Girona Est.

La Fundació GironaEst neix amb un focus molt concret: el barri de Girona Est de la ciutat de Girona. L’any 2019 es crea una associació de ciutadans i ciutadanes que treballen conjuntament amb l’objectiu de donar suport al barri, amb especial atenció al seu col·lectiu més jove, amb iniciatives culturals, esportives i educatives diverses.

L’activitat central de la Fundació és crear espais socioeducatius que permetin aportar perspectives i eines als infants que duen a terme cada dia les activitats en horari extraescolar. Totes les àrees i els seus projectes s’enfoquen per a produir una hibridació amb la ciutat de Girona, i generar entorns en què els nens i nenes de Girona Est desenvolupin la seva vida com qualsevol altre infant d’arreu del territori.

2018-2019

La Fundació Marlex, l’Ajuntament de Girona i el Girona FC s’uneixen per donar suport a l’equip de futbol del barri de barri de Girona Est. Un barri ubicat a l’Est de Girona. Aquest és la primera passa per la creació d’un projecte que totes les famílies puguin portar els seus fills i filles a la pràctica esportiva.

2019-2020

L’octubre del 2019 un conjunt de ciutadans constitueixen la Fundació GironaEst com a entitat. Un projecte social que dona pas més enllà de l’esport i vol desenvolupar projectes culturals i educatius.

Aquesta temporada s’inicien tres projectes. S’obre el projecte de bàsquet que serà complementari el futbol. Fet destacat, és l’inici de l’Escola de Música a l’Est, el primer projecte cultural. Això és gràcies a la involucració del Centre Cívic Onyar (en Narcís Badosa i l’Anna Fulcara) i, també, la Black Music Big Band i la Fundació Casa de la Música.

I, també, la primera activitat en l'àmbit de l'educació. Un projecte vinculat a les tres escoles dels diferents barris que aposta per introduir les arts escèniques per l'aprenentatge curricular.

És a mitjans d'aquest curs quan s'ha de parar tota l'activitat de forma presencial a conseqüència de la COVID-19, una pandèmia global. En aquest punt, i per no perdre el contacte, els professionals de la Fundació acompleixen activitats virtuals amb els/les infants de les activitats com: reptes, disfresses, dibuixos, etc.Temporada 2020-2021

2021-2022

S’inicia amb restriccions a conseqüència de la COVID-19. La Fundació juntament amb SBAS de Girona i les escoles creen un projecte multiesport a les tardes i es dur a terme amb les diferents classes amb els monitors/es de la Fundació.

A mesura que es van acabant les restriccions es van recuperant les activitats esportives, culturals i educatives amb normalitat en els diferents espais.

2022-2023

Aquesta temporada es consoliden les activitats esportives (futbol i bàsquet), a la cultura (música i tàndem). En aquest curs, s’inicien tres projectes. Per una banda, el teatre sorgit del programa tàndem, però ara en horari extraescolar. Per l’altra, es comença el projecte La Ciutat Policramada que consisteix en les arts visuals per mitjà d’eficis emblàmatics dels barris. Finalment, l’àrea educació inicia el projecte de beques+mentoria bridant la possiblitat els/les joves del barri que acabin l’ESO.

Aquest estiu és el primer que la Fundació, conjuntament amb ADI’s que feia el Casal, fa el Casal de Girona Est.

2023-2024

La Casa de les Arts, de la família Poch i Sors, es rehabilita per ser la seu de la Fundació GironaEst. Un espai on hi haurà les activitats de l’entitat, però també serà un centre d’accions culturals per a la ciutat de Girona.

En l’àmbit educatiu, s’obre l’Aula Oberta un espai transversal on els nens i nenes poden anar-hi a fer deures, llegir, estudiar, etc.

És en aquesta temporada que hi ha el segon acte de la Fundació amb tots els Membres i partners que participen del projecte i el fan cada vegada més gran. On per primer cop s’anomena tres ambaixadors, tots ells vinculats a Membres de la Fundació, com són: Laia Palau (UNI Girona), Marc Gasol (Bàsquet Girona) i Míchel Sánchez (Girona FC).